Skip to content

Tα Χανιά

Τα Χανιά είναι η πρωτεύουσα του Νομού Χανίων και βρίσκονται στο βόρειο-ανατολικό τμήμα του νομού. Είναι το διοικητικό, οικονομικό, εμπορικό και επικοινωνιακό κέντρο του νομού.

Ο Δήμος Χανίων έχει πληθυσμό 53.373 κατοίκους (απογραφή 2001) και έκταση 12.564 στρέμματα. Η πόλη των Χανίων, χτισμένη στα ερείπια της αρχαίας Κυδωνίας, είδε και έζησε πολλούς επιδρομείς και πολιτισμούς, των οποίων τα αποτυπώματα φαίνονται σε προσόψεις των εκλεκτών μνημείων της. Θεωρείται από τις πιο όμορφες πόλεις της Ελλάδας και η πιο γραφική της Κρήτης. Τα Χανιά χαρακτηρίζονται από έντονη πνευματική ζωή. Πλήθος πολιτιστικών εκδηλώσεων λαμβάνουν χώρα κάθε χρόνο (εκθέσεις, φεστιβάλ, θεατρικές και μουσικές παραστάσεις, εικαστικά κ.α).

Κυρίαρχη θέση στο κέντρο της πόλης κατέχει η Δημοτική Αγορά, ένα περίλαμπρο οίκημα σε σταυρωτό σχήμα, που ολοκληρώθηκε το 1913, με πρότυπο την ανάλογη της Μασσαλίας. Σε πολύ κοντινή απόσταση βρίσκεται ο Δημοτικός κήπος και δίπλα του το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών. Το ενετικό λιμάνι, γραφικότατο, αποτελεί πόλο έλξης, κάθε εποχή, για επισκέπτες και ντόπιους, τόσο για την ομορφιά του όσο και για τις επιλογές διασκέδασης που προσφέρει. Οι συνοικίες της παλιάς πόλης διατηρούν την βενετσιάνικη αρχοντιά τους. Στενά σοκάκια πλακόστρωτα, που περιβάλλονται από καλαίσθητα αναπαλαιωμένα σπίτια διαφόρων εποχών, προσφέρονται για έναν ευχάριστο περίπατο.

Τα Χανιά διακρίνονται από μια εξαιρετικά πλούσια πολιτιστική παράδοση. Η κρητική λαϊκή παράδοση αποτυπώνεται ιδιαίτερα στην τέχνη (σε υφαντά, σεβρέδες, χαλιά κ.λ.π) που εκφράζει την αίσθηση της ομορφιάς και της καλλιτεχνικής διάθεσης των κατοίκων των Χανίων. Γυναίκες από διάφορα χωριά, αλλά και συνεταιριστικές οργανώσεις, κατασκευάζουν κεντητά από μετάξι ή μαλλί. Στα Χανιά μπορείτε να βρείτε μοναδικά χειροτεχνήματα από γυαλί, ξύλο και μέταλλο, καθώς και εργαστήρια με είδη κεραμικής, ξυλογλυπτικής και μεταλλουργίας. Ιδιόμορφη, επίσης, είναι η τέχνη της παραγωγής των στιβανιών. Χαρακτηριστικά είναι και τα κρητικά μαχαίρια με τα ευρηματικά τετράστιχα.

Οι ρυθμοί μιας σύγχρονης κοσμοπολίτικης ζωής επιφέρουν αναγκαστικές αλλαγές στα μεγάλα αστικά κέντρα. Ωστόσο, τα Χανιά έχουν καταφέρει να διατηρήσουν έντονα στοιχεία της πολιτιστικής τους ταυτότητας και της κρητικής παράδοσης. Οι γιορτές και τα πανηγύρια, οι καθημερινές μικρές ασχολίες και η πλούσια καλλιτεχνική παραγωγή είναι οι σύνδεσμοι του σύγχρονου κρητικού κόσμου με το παρελθόν και την παράδοσή του. Όλοι σχεδόν οι κάτοικοι της Κρήτης, και κυρίως αυτοί που ζουν στις κωμοπόλεις και τα χωριά της ενδοχώρας, διατηρούν τα παραδοσιακά ήθη και έθιμα. Ακόμη, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος της Ελλάδας, διατηρούνται οι στενοί οικογενειακοί και συγγενικοί δεσμοί, πατροπαράδοτα έθιμα, μουσική και τραγούδια. Το βιολί, η λύρα και το λαούτο παραμένουν τα χαρακτηριστικά μουσικά όργανα, οι κρητικοί χοροί, με προεξέχοντα τον τοπικό Χανιώτικο Συρτό, εξακολουθούν να χορεύονται σε κάθε ευκαιρία και οι μαντινάδες και τα ριζίτικα τραγούδια αντηχούν σε κάθε γλέντι.

Φωτογραφίες

 
com_koispe
books_pdf

eng_flag Chania Social Cooperative
for Mental Health Users

In 1999 the Greek government established, as a part of general mental health reform program, a legal framework (law 2716/99, article 12) that supports the setting up of social Co-operatives with Limited liability for the target group of mentally ill persons.

Read more