Δραστηριότητες
Το Πλυντήριο αυτοκινήτων στο χώρο του Θ.Ψ.Π.Χ. Το πλυντήριο αυτοκινήτων βρίσκεται σε παραγωγική λειτουργία εντός του Θ.Ψ.Π.Χ. από το 2001, σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Θ.Ψ.Π.Χ. στον Κοι.Σ.Π.Ε. για 20 έτη. Περιλαμβάνει υπηρεσίες που αφορούν στον καθαρισμό των οχημάτων των εργαζομένων, ιδιωτών, αλλά και δημόσιων και ιδιωτικών φορέων. Ο εξοπλισμός του πλυντηρίου αποτελείται από έναν οικίσκο 68,75 τ.μ., από ένα στέγαστρο 131,25 τ.μ., και από μηχανήματα πιέσεως, σκούπες και εργαλεία. Στο πλυντήριο αυτοκινήτων του Θ.Ψ.Π.Χ. εργάζεται ένας χρήστης υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με εξαρτημένη εργασία μερικής απασχόλησης, ο οποίος αμείβεται από το Μέτρο 2.3 του Προγράμματος «ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ 2000-2006», και συνεργάζεται με μία επαγγελματία υγείας, που έχει παραχωρηθεί και αμείβεται από το Θ.Ψ.Π.Χ. Το Πλυντήριο αυτοκινήτων στο χώρο του Γ.Ν.Χ. Το πλυντήριο αυτοκινήτων, που βρίσκεται στο χώρο του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων, έχει εγκατασταθεί σε χώρο που έχει παραχωρηθεί από το Δ.Σ. του Γενικού Νοσοκομείου στον Κοι.Σ.Π.Ε. και λειτουργεί από το 2008. Βρίσκεται σε κλειστό χώρο 100 τ.μ. και σε συνολικό περιβάλλοντα χώρο 300 τ.μ. Παρέχονται υπηρεσίες καθαρισμού οχημάτων όχι μόνο σε επισκέπτες και προσωπικό, αλλά και σε άτομα εκτός του χώρου του νοσοκομείου. Υπάρχει η δυνατότητα πλυσίματος των αυτοκινήτων με αυτόματο μηχάνημα ή με το χέρι, σε δύο διακριτούς χώρους που έχουν προκύψει από το σχεδιασμό της εγκατάστασης. Το πλυντήριο στελεχώνεται από πέντε χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, με εξαρτημένη εργασία μερικής απασχόλησης, οι οποίοι αμείβονται από το Μέτρο 2.3 του Προγράμματος «ΥΓΕΙΑ ΠΡΟΝΟΙΑ 2000-2006». Στον ίδιο χώρο εργάζεται και μία επαγγελματίας ψυχικής υγείας, πλήρους απασχόλησης, που έχει παραχωρηθεί και αμείβεται από το Θ.Ψ.Π.Χ. για το συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών και δράσεων.
Σκοποί Η λειτουργία των πλυντηρίων αυτοκινήτων του Κοι.Σ.Π.Ε. αποσκοπούν:
Άμεσα και Έμμεσα Επωφελούμενοι Από τη δράση αυτή επωφελούνται άμεσα οι ίδιοι οι χρήστες υπηρεσιών ψυχικής υγείας, καθώς τους δίνεται η δυνατότητα της οικονομικής αυτάρκειας, σε συνδυασμό με όποια άλλα επιδόματα λαμβάνουν, και της ανάπτυξης δεξιοτήτων. Ταυτόχρονα, αποκτούν ενεργό ρόλο στο κοινωνικό τους περιβάλλον και εντάσσονται ευκολότερα στην κοινότητα στην οποία ζουν. Έμμεσα, επωφελείται και η ίδια η κοινότητα, από τη χρησιμότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του πλυντηρίου, αλλά και οι οικογένειες των χρηστών που εργάζονται εκεί. Επιπλέον, το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης μπορεί να αξιοποιήσει την εμπειρία και τη γνώση που θα αποκομίσει από αυτή την πρότυπη μονάδα για τη δημιουργία και άλλων παρόμοιων, σε άλλες περιοχές της Ελλάδας. |
In 1999 the Greek government established, as a part of general mental health reform program, a legal framework (law 2716/99, article 12) that supports the setting up of social Co-operatives with Limited liability for the target group of mentally ill persons.